Sjećanje na akciju „Maslenica“: Baneković teško ranjen uslijed napada minobacačkim granatama

Ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“ zajedno s predstavnicima Policijske uprave varaždinske, jutros su na Varaždinskom groblju položili vijenac i zapalili svijeće na grobu poginulog kolege Emila Banekovića. Emil Baneković je bio teško ranjen u akciji „Maslenica“ 22. siječnja 1993. godine, a preminuo je u riječkoj bolnici desetak dana kasnije od zadobivenih ozljeda.

Na temelju zapovijedi koju je izdao Sektor specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova RH, prije 25 godina, točnije 19. siječnja 1993. godine, pripadnici specijalne jedinice policije „Roda“ uputili su se u mjesto zvano Lukovo Šugarje. Nakon što su stigli u polaznu bazu za sve aktivnosti, kompletirali su opremu i krenuli do Starigrada Paklenice.

20. siječnja iz Starigrada Paklenice krenuli su u smjeru Kneževića, kamo su nakon dugog i napornog pješačenja stigli 21. siječnja 1993. godine. Dolaskom u Kneževiće, jedinica je dobila borbeni zadatak i nastavila u smjeru Velikog Libinja. Sljedećega jutra, u sklopu skupnih snaga sa SJP Zadar i Šibenik krenuli su na izvršenje zadatka na obroncima Velebita. Iako je bila zima i temperature znatno ispod nule, zadatak je bio zauzimanje Velike i Male Bobije te presijecanje komunikacije Obrovac-Mali Alan. Vijugava kolona specijalaca krenula je velebitskim vrletima unaprijed planiranim smjerom.

Na prvi otpor naišli su kod Lipovog Vrha, kada je na njih iznenada otvorena vatra iz PKT-a. Tešku prostrijelnu ranu tom je prilikom zadobio sam zapovjednik SJP PU varaždinske Goran Mihalić. Zahvaljujući prisebnosti, spretnosti i snalažljivosti pripadnika jedinice Ive Loborca prilikom pružanja prve pomoći ranjenom zapovjedniku izbjegnute su teže posljedice. Zapovjedništvo jedinicom u tom je trenutku preuzeo Dražen Vitez.

Nažalost, uslijed napada minobacačkim granatama, teško su ranjena još dvojica specijalaca iz SJP PU Varaždinske Dragutin Medenjak i Emil Baneković. Emil je desetak dana kasnije u riječkoj bolnici nažalost podlegao zadobivenim ranama. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“ svake se godine prisjećaju svojeg kolege.

Skupno zapovjedništvo specijalnih jedinica policije iz Zadra, Šibenika i Varaždina, unatoč snažnom otporu neprijatelja, u akciji oslobađanja Maslenice, kao jedne od strateški najvažnijih točaka u Republici Hrvatskoj, u cijelosti je obavilo planirane zadatke.


FOTO GALERIJA