Izvještajni Sabor Specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin, povodom 27. obljetnice osnutka

Povodom obilježavanja 27. godišnjice osnutka, Udruga specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“ tokom ovog vikenda dostojanstveno je obilježila svoj rođendan. Dana 16. ožujka članovi udruge i ratni pripadnici specijalne jedinice policije „RODA“ sa kolegama iz PU međimurske položili su ruže za poginule i nestale pripadnike "Roda" u PU međimurskoj.

Specijalna jedinica policije „RODA“ sudjelovala je gotovo u svim ratnim operacijama na području lijepe naše Republike Hrvatske. Na tom putu da obrane svoju Domovinu i vrate se kući svojim obiteljima izgubili su desetoricu kolega dok se jedan još uvijek vodi kao nestali. Ratni put bio je težak, dok je gubitak kolega bio još teži, zajedništvo je bilo jedino koje im je dalo snage nastaviti put prema slobodi. Zbog odrađenih mnogih ratnih operacija i zadaća, zbog takvog zajedništva, hrabrosti i ljubavi prema Domovini jedinica je tijekom Domovinskog rata više puta pohvaljivana od strane Ministarstva unutarnjih poslova RH, ratnog ministra MUP-a, Ministarstva obrane RH te Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH doktora Franje Tuđmana.

Jedinica je nakon završetka Domovinskog rata po odluci MUP – a RH 2001. godine izgubila (status) ime SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE POLICIJSKE UPRAVE VARAŽDINSKE „RODE“ te postaje Interventna policija PU varaždinske.

Dana 18. ožujka članovi udruge, ratni pripadnici, saborski zastupnik, načelnici i ostali gosti položili su ruže u Spomen sobi u prostorijama udruge nakon čega se održao Izvještajni Sabor. General i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin Goran Mihalić podnio je Izvještaj o radu kojim se zaključuje da je udruga ispunila sve zadaće i planove koji su bili predviđeni. Izvještajnom Saboru prisustvovali su mnogi gosti pa je tako saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je ujedno i ratni pripadnik „RODA“ pohvalio rad Udruge, te naglasio kako predsjednik Goran Mihalić, tajnik Ivo Loborec i ostali članovi udruge daju sve od sebe na volonterskoj bazi kako bi svojim kolegama iz Domovinskog rata bili na raspolaganju i kako bi promicali vrijednosti Domovinskog rata koji se nikako ne smije zaboraviti. Pohvale Udruzi uputili su i načelnik PU međimurske Ivan Sokač i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te predsjednici ostalih Udruga koje su proizašle iz Domovinskog rata sa područja Varaždinske županije. Ivo Loborec posebnu je zahvalu uputio Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, načelniku Općine Donja Voća Krunoslavu Jurgecu, Općini Jalžabet i načelniku Općine Vinica Marijanu Kostanjevcu te svima ostalima koji su uvijek tu za naše branitelje i pomognu uvijek kada su u mogućnosti.

Daljnji plan rada Udruge je i dalje provoditi projekt izložbe ratnih fotografija, obilježavanje obljetnica ratnih operacija, posjećivati sva mjesta pogibije pripadnika „RODA“ , raditi na projektima od kojih će se krenuti i na projekte za EU fondove.

Nakon Izvještajnog Sabora ratni pripadnici, članovi i gosti razgledali su postavljenu izložbu ratnih fotografija pripadnika specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“ pod nazivom „Junaci hrvatske slobode“ sjećanje na Domovinski rat 1990-1996. u prostorijama udruge, kasnije su se uz druženje prisjetili svojih teških dana, zajedničke borbe za slobodu, poginulih i nestalih prijatelja, ali prije svega prisjetili su se onog ponosa i punog srca kada su obranili svoju Domovinu za koju oni svakako mogu danas reći riječi pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana: „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“.


FOTO GALERIJA