Konferencija „Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u civilnom društvu“, 2018

U ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine, u Domu specijalne policije u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom „Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u civilnom društvu“ u organizaciji 9. centra znanja koji okuplja 15 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na skupu su prisustvovali sudionici iz cijele Hrvatske, predstavnici tijela državne uprave i akademske zajednice, predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga i druge zainteresirani.

Nazočnima se uvodno obratila koordinatorica gđa. Marija Lučić, predstavivši dosadašnji rad i razvojni put 9. centra znanja, potom je ravnateljica Nacionalne zaklade gđa. Cvjetana Plavša Matić pojasnila je kako je uopće došlo do toga da se braniteljske stradalničke udruge uključe u institucionalnu podršku koja je prethodila i omogućila da ispune standarde za ulazak u centar znanja koji djeluje u sinergiji sa svim ostalim centrima.

Gđa. Gorana Marić, voditeljica Službe za udruge i obljetnice iz Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja, izrazila je zadovoljstvo što su braniteljske udruge napravile iskorak i 2014. postale korisnice institucionalne podrške, te je istaknula napore svog ministarstva u uključivanju branitelja u civilno društvo.

U nastavku programa, prilikom predstavljanja, udruge su koje su ujedno istaknule nove ideje i projekte na kojima rade iz kojih se zaključuje da će u budućnosti ustrajati na stručnom usavršavanju kako bi ojačali svoje sposobnosti i kompetentnije pomagali svojim članovima, ali i široj zajednici, jačat će suradnju sa znanstveno-istraživačkim institucijama, davati potporu i jačati suradnju s drugim udrugama, poticati uvođenje teme Domovinskog rata u nastavne programe te doprinositi podizanju razine svijesti o važnosti Domovinskog rata i stvarnoj ulozi branitelja i stradalnika u društvu.

Konferenciji je prisustvovao i naš tajnik Udruge specijalne jedinice policije PU Varaždinske „Roda“ i dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Ivo Loborec, koji je zajedno sa stručnim timom zadnjih mjeseci radio na pripremi i prijavi natječaja iz EU fondova, te jačanju suradnje s ostalim organizacijama civilnog društva što uvelike doprinosi jačanju demokratizacije, tolerancije te u konačnici vodi boljitku cjelokupnog društva.

Konferencija je zaključena izlaganjem mag. psych. Sandre Šućurović „Sinergija udruga – smjernice za budućnost.“


FOTO GALERIJA