Ministar Medved održao sastanak s predstavnicima udruga, 2018

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 12. studenoga 2018. godine, održan je sastanak s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata na kojem se razgovaralo o mjerama i aktivnostima koje je Ministarstvo provodilo u proteklom razdoblju te o predstojećim planovima i aktivnostima.

Sastanak su, zanimljivim temama, predvodili ministar Tomo Medved, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata Marijana Tkalec, Načelnica Sektora za poboljšanje kvalitete življenja i praćenje znanstveno-istraživačke djelatnosti Zlatkica Marinković-Danilović, načelnica Sektora za strateško planiranje i EU projekte Lina Lena Soukup, prof. dr. sc. Marijana Braš, te Načelnik Sektora za normativnu djelatnost Ivica Akmadža.

Nakon uvodnog govora ministra Tome Medveda, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman osvrnuo se na poteškoće s kojima se hrvatski branitelji susreću pri postupku stjecanja statusa HRVI-ja iz Domovinskog rata.

Radi rješavanja uočenih problema Ministarstvo hrvatskih branitelja održalo je sastanke s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te uredima državne uprave na kojima su dogovorene daljnje smjernice.

Ujedno je donesen i zaključak o mrežnom povezivanju ureda državne uprave, zdravstvenih ustanova i Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi u svakom trenutku mogli imati točan uvid u stanje predmeta koji se nalaze u postupku ostvarivanja prava na status HRVI-ja.

Predstavljeni su podaci o smrtnosti, podaci o sistematskim pregledima, a jedna od tema sastanka bio je i pilot projekt „Dom hrvatskih veterana“ u Lipiku, osnovan s ciljem jačanja sustava skrbi i podizanja kvalitete života braniteljske i stradalničke populacije kroz psihosocijalne, radno-terapijske, edukativno-informacijske, kineziološke te duhovno-kreativne programe.

Ujedno se predstavljen i plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva u 2018. godini. U Hrvatskom saboru izglasana su tri zakona: Zakon o fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakon o prestanku važenja Zakona o fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su objavljeni u Narodnim novinama 9., a stupaju na snagu 17. studenoga ove godine.

U međuvremenu, Ministarstvo, zajedno s članovima radne skupine, radi na izradi nacrta prijedloga zakona kojim se uređuju prava civilnih stradalnika u Domovinskom ratu.

Potaknuti neujednačenim protokolom obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, Ministarstvo je u suradnji s udrugama iniciralo izradu jedinstvenog protokola.

Radi dostojnog obilježavanja datuma značajnih za Domovinski rat, predložena je i izrada kalendara aktivnosti obljetnica.

Sveobuhvatni sastanak završio je konstruktivnom raspravom svih sudionika, a novi tematski sastanak zakazan je u prosincu.


FOTO GALERIJA