Timski duh u poslovnom okruženju, 2018

U četvrtak 22. studenog 2018. , u Domu specijalne policije održana je radionica na temu Timski duh u poslovnom okruženju.

Organizatori, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH izabrali su ovu temu kako bi sljedeću godinu i početak provedbe projekta financiranih iz Europskog socijalnog fonda bili spremni na nove izazove koji ih očekuju.

S obzirom da su obje udruge uključene u program 9. centra znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u svrhu jačanja sinergije među braniteljskim udrugama, te razmjeni znanja i vještina, ali i ljudskih potencijala ključnih za provedbu projekta ovolikih razmjera edukaciji su prisustvovali i predstavnici ostalih udruga uključenih u 9. centar znanja.

Predavanje i radionicu održala je Sandra Šućurović, mag. Psyc. , bivša braniteljica, a ujedno i jedna od autora knjige Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva.

Svi polaznici radionice uključeni su u projekt Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života hrvatskih branitelja prijavljen u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.04.2.1.06. Tematske mreže za društveno ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unaprjeđivanja uvjeta rada.

U Okrviru cjelokupnog natječaja obuhvaćena su 24. tematska poziva, ZUV HGP kao prijavitelj u sklopu Komponente 1, tematskog područja 15, zajedno s partnerima ( Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zajednica udruga hrvatskih branitelja lječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske, Zajedniča društva turističkih vodiča Hrvatske, Zajednica županijskih zajednica, uduga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruga ratnih veterana 84. gardijske bojne „ Termiti“ Zadar, Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata INA – NAFTAPLIN „Kvin“, Udruga specijalne jedinice policije „ Roda“, Udruga veterana 5. gardijske brigade „ Sokolovi“, Udruga Rast, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Zajednica udruga postrojbi ZNG RH i HV, Udruga 108. brigade ZNG RH, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilište u Zadru, Hrvatsko katoličko sveučilište) planira provesti projekt u svrhu poboljšanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Ciljana skupina ( branitelji) prijavom ostvaruje izravnu korist – mogućnost sudjelovanja u kreiranju smjernica za unaprijeđenje zakonskih odredbi kojima se reguliraju njihova prava.

Ivo Loborec, tajnik Udruge Specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin koordinator je provedbe ispitivanja javnog mijenja i ispitivanja potreba društva u Varaždinskoj županiji. Uz pomoć HZZ-o Varaždin, Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, te Udruge ratnih veterana 7. gardijske brigade Pume provesti će detaljnu analizu vezanu uz područje : Radna aktivnost branitelja i uključenost u društveno poduzetništvo.

Dobiveni podaci obraditi će se statističkim analizama u sklopu stručnih i znanstvenih istraživanja koja će rezultirati egzaktnim pokazateljima i zaključcima za temelj pri izradi smjernica u razvoju javnih politika. Izrađene smjernice na ovu temu biti će predstavljene donositeljima odluka na strukturiranom dijalogu koji će voditeljica projekta Ida Šoštarić organizirati u Varaždinu, a na istom će sudjelovati članovi ciljanje skupine iz tematske mreže, predstavnici neprofitnog i profitnog sektora, socijalni partneri, jedinice lokalne / regionalne samouprave, članovi znanstvene zajednice, predstavnici resornih ministarstva, agencija i ustanova.

Gospodinu Loborcu na radionici se pridružio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je i ovaj puta vlastitim primjerom ukazao na značaj cijeloživotnog učenja, te kako se samo kroz rad i angažman pridonosi pozitivnim društvenim promjenama. Nadamo se da će njegova žar i upornost nadahnuti mlađe generacije da se u životu valja boriti za svoje ideale i vrijednosti koje zastupaju.


FOTO GALERIJA