Udruga SJP "RODA"


Sve države u suvremenoj povijesti, koje su na bilo koji način sudjelovale u ratovima našeg doba, pamte i štuju svoje ratne Veterane, u nekim slučajevima ostarjele i umirovljene časne ratnike , a u drugom mlade i prekaljene borce za slobodu i neovisnost Domovine iz rata koji je tek završio ili se tek vodi.

Osječajući potrebu, da riješe probleme s kojima se susreću nakon povratka s bojišnice ili drugih ratnih obveza , da olakšaju i pomognu jedni drugima, da čuvaju uspomene na ratne dane i Domovinski rat , sudionici Domovinskog rata ratni pripanici Specijalne Jedinice Policije PU Varaždinske « RODA » (Dražen Vitez, Goran Mihalić, Ivica Minđek, Ivo Loborec, Danko Bunić, Srećko Horenec, Robert Risek, Borislav Krnjaić, Stjepan Kološa, Anđelko Stričak, Ivan Herman i ostali…) 2000-te godine, osnovali su Udrugu Specijalne Jedinice Policije «RODA» kao organizaciju iskusnih branitelja, zaslužnih i časnih ljudi, prokušanih i dokazanih policajaca-specijalaca u borbi za slobodu i neovisnost svoje Domovine.

Udruga je prvenstveno zamišljena kao dragovoljna, nadstranačka i nevladina organizacija, čiji je primarni cilj što učinkovitija skrb za sve ratne stradalnike pripadnike Specijalne Jedinice Policije PU Varaždinske «Roda» iz redova hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, te održanja morala i spremnosti među svojim članovima za obranu Domovine.

Sjedište Udruge je u Varaždinu, Križanićeva 33.

Udruga Specijalne Jedinice Policije «RODA» djeluje putem svojih tijela:

 1. Sabor Udruge
 2. Predsjedništvo Udruge
 3. Nadzorni odbor Udruge
 4. Sud časti Udruge

Dužnosnici Udruge su:

 1. Dražen Vitez, predsjednik
 2. Borislav Krnjaić, potpredsjednik
 3. Dalibor Friščić, potpredsjednik
 4. Ivo Loborec, tajnik

Ukupan broj članova na području djelovanja Udruge iznosi 500.

Ciljevi i djelatnosti


Udruga Specijalne Jedinice Policije PU Varaždinske «RODA svoju djelatnost zamislila je kroz slijedeće temeljne zadaće i ciljeve koje mora ostvariti, kako bi se sadašnje stanje u populaciji hrvatskih branitelja, policajaca-specijalaca dovelo na nivo podnošljivosti.

Temeljne zadaće i ciljevi Udruge su:

 1. Okupljanje hrvatskih branitelja, policajaca-specijalaca sudionika Domovinskog rata na području Varaždinske i Međimurske Županije te drugih Županija gdje su se odselili ratni pripadnici „Roda“
 2. Izgradnja spomen obilježja za sve poginule pripadnike SJP PU Varaždinske „RODA“
 3. Obilazak bojišnica iz Domovinskog rata, polaganje vijenaca na Državne i crkvene blagdane
 4. Obaviješćivanje članova o njihovim zakonskim pravima i pomoć u njihovu ostvarivanju.
 5. Promicanje interesa svojih članova.
 6. Povezivanje putem zajedničkih interesa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i različitih postrojbi na području RH.
 7. Njegovanje ratne tradicije i čuvanje ugleda, časti i slave pripadnika postrojbi i sudionika Domovinskog rata.
 8. Suradnja s odgovarajućim Gradskim i Županijskim tijelima i drugim institucijama radi zadovoljavanja potreba, interesa i zaštite statusa ratnih veterana, policajaca-specijalaca.
 9. Prikupljanje dokumentacije o Domovinskom ratu na svom području.
 10. Održavanje sjećanja i čuvanje ugleda, časti i slave poginulih sudionika Domovinskog rata.
 11. Organiziranje suradnje s Hrvatskom vojskom i Ministarstvom unutarnjih poslova.
 12. Pružanje pomoći članstvu, njihovim obiteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.
 13. Organiziranje društvenih, kulturnih, vjerskih i športsko-rekreativnih aktivnosti svojih članova.
 14. Organiziranje humanitarne pomoći socijalno ugroženim članovima Udruge i članovima njihovih obitelji.


U svom daljnjem radu pokušat ćemo prije svega pomagati naše članove, hrvatske branitelje i njihove obitelji, skrbiti o svemu onome što je vezano uz Domovinski rat, prosperitet naših Županija, Domovine i Udruge Specijalne Jedinice Policije PU Varaždinske «RODA»
Iz svega navedenog vidljiva je naša orijentacija u kojoj ćemo pokazati našu snagu, a naša je snaga u domoljublju, ali i našim načelima, poglavito u volji da do kraja realiziramo naše planove. Ponosni smo na činjenicu da smo mi i nažalost oni kojih više nema među nama, pokazali kako se voli svoja Domovina, kako se za nju treba boriti u ratu i kako je treba graditi i stvarati u miru.

PRVI U RATU, PRVI U MIRU

Ivo Loborec, tajnik - Dražen Vitez, predsjednik