"Vatreno krštenje" u KPD Lepoglava

U to vrijeme jedinica je sudjelovala na više osiguranja javnih skupova u Republici Hrvatskoj (utakmice, skupovi podrške novoj vlasti itd.). Ipak, prvo pravo “krštenje” jedinica je imala početkom lipnja, točnije 5. i 7. lipnja 1991. godine.

Tih je dana u Kazneno-popravnom domu u Lepoglavi izbila pobuna osuđenika koji su se pobunili nezadovoljni stanjem u domu, te kao taoce u jednom dijelu doma zadržali 12 djelatnika sudske straže.

U suradnji sa specijalnom jedinicom KPD-a Lepoglava i djelatnicima ATJ MUP-a RH „Lučko“ akcija oslobađanja talaca i suzbijanja pobune uspješno je izvedena, a djelatnici Specijalne jedinice PU Varaždin stekli su jedno novo iskustvo u svom radu.

Po završetku toga zadatka djelatnici jedinice vratili su se svojim redovnim zadaćama i obuci koja se sve više bazirala na vojnoj taktici i vještini.

Jedinica se opskrbljuje svom opremom koju je u toj situaciji bilo moguće nabaviti. Popunjava se vozni park, za svakog djelatnika osigurana je sportska oprema, maskirna odora i druga oprema. Svaki djelatnik tom je prilikom zadužio dugo i kratko oružje s pripadajućim kompletom streljiva.

PrethodnoDalje

Podrška

USJP Roda

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja

Institucije

MUP RH
ministarstvo unutarnjih poslova

MIN. BRANITELJA
ministarstvo branitelja RH

ŽUPANIJA VŽ
Varaždinska županija

Poveznice

USPD
udruga specijalne policije iz dom. rata

UVSJP-ALFA
udruga veterana sjp ALFA

AJKULA
udruga sjp AJKULA

Kontakt

 • Mobitel:
  091/3 284-055
 • Email:
  loborec.ivo@gmail.com
 • Adresa:
  Varaždinska 56a, Poljana Biškupečka
  42000, Varaždin
  Hrvatska