Kako su nastale "RODE"?

Mnoge su ratne postrojbe tijekom Domovinskoga rata dobivale razne zvučne nadimke, najčešće po nekoj opasnoj zvijeri i slično. Sjetimo se samo “Puma”, “Tigrova”, “Gromova”, “Poskoka”.... Ali Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske dobila je sasvim drugačiji, ali prepoznatljiv i vrlo popularan nadimak – “Roda”. Kako?

Otkriva nam djelatnik SJP”Roda” Milan Kolac, zadužen za vezu. Milan se prisjeća kako su već na prvom terenu, krajem lipnja 1991. godine u mjestima Dragotinci i Kraljevčani na Banovini, svoje dotadašnje zaštićene znakove međusobnog sporazumijevanja brzo morali mijenjati. Neprijatelj je, naime, vrlo lako mogao prisluškivati sve interne razgovore koje su radio-vezom vodili pripadnici postrojbe. Nerijetko bi se četnici i oglasili nekom psovkom, porugom ili prijetnjom. Stoga je trebalo zamijeniti dotadašnji kodni naziv “Lika” nekim novim, drugačijim i teže prepoznatljivim.

U “moru” ideja Milan je u jednom trenutku predložio ime “Roda”. I nakon kraće rasprave taj je pozivni naziv prihvaćen. Već sljedećeg dana radio vezom je “Roda 1” pozivala “Rodu 2”... i tako redom.

Iako je nastalo kao inspiracija trenutka, ime “Roda”, pokazalo se kasnije, bilo je prepuno simbolike.Specijalna jedinica policije PU Varaždinske “Roda” nastala je posljednjih dana ožujka - baš u vrijeme povratka roda u njihova staništa! Osim toga, rode donose radost novog života, podsjećaju na iznimnu skrb za obitelj. A varaždinskim “Rodama” – obitelj je cijela Hrvatska!

I još nešto. Prva intervencija varaždinskih specijalaca bila je u KPD Lepoglava, početkom lipnja 1991, kada je trebalo suzbiti pobunu zatvorenika. Tom je prilikom u požaru izgorjelo jedno krilo lepoglavske kaznionice. Na dimnjaku, iznad plamtećeg krova, okružena vatrom, u svom je gnijezdu do posljednjeg trenutka sjedila – roda! Čuvala je svoje gnijezdo, svoj dom i pod cijenu života.

Isto su diljem Hrvatske u Domovinskom ratu činile varaždinske – “Rode. Puno, možda i previše simbolike, ali to su činjenice. Sa svakim novim proljećem rode se vraćaju u svoja gnijezda, a pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždinske “Roda” svakog novog proljeća slave svoj rođendan. I tako već 20+ proljeća.... Dvadeset proljeća “Roda”!!!

PrethodnoDalje

Podrška

USJP Roda

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja

Institucije

MUP RH
ministarstvo unutarnjih poslova

MIN. BRANITELJA
ministarstvo branitelja RH

ŽUPANIJA VŽ
Varaždinska županija

Poveznice

USPD
udruga specijalne policije iz dom. rata

UVSJP-ALFA
udruga veterana sjp ALFA

AJKULA
udruga sjp AJKULA

Kontakt

 • Mobitel:
  091/3 284-055
 • Email:
  loborec.ivo@gmail.com
 • Adresa:
  Varaždinska 56a, Poljana Biškupečka
  42000, Varaždin
  Hrvatska