Proljeće na Papuku

Krajem travnja, točnije, 26. travnja 1992. godine jedinica je opet krenula na teren izvan područja PU Varaždinske. Zajedno s pripadnicima SJP Zabok upućena je na područje općine Orahovica, te se smjestila u planinarski dom Jankovac na Papuku. Zadaće koje je jedinica na tom području trebala izvršavati odnosile su se na: uspostavu pravnog poretka na oslobođenom području, otkrivanje i uništavanje, tj. uhićenje eventualno zaostalih dijelova neprijateljskih formacija, pronalazak skrivenog oružja i oruđa, te pronalazak eventualnih baza neprijateljskih dirvezantsko-terorističkih skupina ili pojedinaca u šumovitom i teško pristupačnom području Papuka.

Tijekom 50-ak dana boravka na tom terenu intenzivno se radilo na izviđanju i pretresu ravničarskog i šumskog područja, minoistraživačima su pregledani svi šumski putevi – vlake. Takvom svakodnevnom djelatnošću pretreseno je i pregledano 8.198 hektara šume, te oko 500 hektara ravničarskog (obradivog) zemljišta, koje je domaće stanovništvo odmah počelo obrađivati.

Prilikom obavljanja redovnih radnih aktivnosti 12. lipnja 1991. pri povratku sa zadatka specijalno vozilo SJP PU Varaždinske, u kojem se nalazilo sedam djelatnika, na šumskom je putu naletjelo na protutenkovsku minu. Tom prilikom djelatnik SJP PU Varaždinske Miro Koščak smrtno je stradao, šest djelatnika je teže ili lakše ozlijeđeno, a vozilo je potpuno uništeno.

Za uspješno izvršenje povjerenih nam specijalnih zadataka na području općine Orahovica zapovjedništvo Operativne zone HV u Osijeku pismeno je pohvalilo našu postrojbu.

Povratkom u naše sjedište, jedinica se opet okreče svakodnevnim “mirnodopskim” poslovima i zadacima. To znaci da se provodi opremanje novim naoružanjem i opremom, te novim odorama. Također se svakodnevnom obukom usavršavaju stečena znanja i vještine. U vrijeme predizborne kampanje jedinica je aktivno uključena u provođenje osiguranja predizbornih skupova te je u tom razdoblju boravila na području Vinkovaca, Valpova, Karlovca, Rijeke i Krka.

PrethodnoDalje

Podrška

USJP Roda

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja

Institucije

MUP RH
ministarstvo unutarnjih poslova

MIN. BRANITELJA
ministarstvo branitelja RH

ŽUPANIJA VŽ
Varaždinska županija

Poveznice

USPD
udruga specijalne policije iz dom. rata

UVSJP-ALFA
udruga veterana sjp ALFA

AJKULA
udruga sjp AJKULA

Kontakt

 • Mobitel:
  091/3 284-055
 • Email:
  loborec.ivo@gmail.com
 • Adresa:
  Varaždinska 56a, Poljana Biškupečka
  42000, Varaždin
  Hrvatska