Okretanje mirnodopskim zadaćama

Nakon „Oluje“ jedinica je bila angažirana na pretresu novooslobođenih područja od preostalih terorističkih skupina i čišćenju zaostalih minskih polja. Jedan od tužnijih dana u radu specijalne jedinice policije bio je 20. studeni 1995. godine. Tada je prilikom obavljanja redovnih zadaća na području PU Varaždinske došlo do aktiviranja eksplozivne naprave i tom je prilikom poginuo djelatnik Damir Bedanjanić, petorica djelatnika zadobili su teške tjelesne povrede, a dvojica djelatnika bila su lakše povrijeđena.

Otvorenjem izbjegličkoga kampa „Kupljensko“ kod Karlovca, jedinica je dobila vrlo složen policijsko- operativni zadatak na osiguranju kampa u kojem se nalazilo oko 30 tisuća izbjeglica iz Velike Kladuše. Tu su zadaću pripadnici jedinice uspješno obavljali do 2. kolovoza 1996. godine kada je kamp od strane UNHCR-a zatvoren.

Osim toga, jedinica je obnašala policijske poslove osiguranja u vrijeme predizbornih kampanja, nogometnih utakmica i drugih javnih skupova na kojima je trebalo skrbiti za sigurnost građana. Posebice treba istaci aktivnosti Specijalne jedinice policije PU Varaždinske u sklopu osiguranja posjeta pape Ivana Pavla II Republici Hrvatskoj. I taj smo posao obavili bez ikakvih teškoća, na najvišoj profesionalnoj razini, zbog čega smo primili pohvale Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, te ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Specijalna jedinica na području PU Varaždinske u to je vrijeme pružala i brojne asistencije kod uobičajenih policijskih operativno-taktičkih radnji, kao što su racije, zasjede, pretresi terena, hvatanje počinitelja kaznenih djela i sl.

PrethodnoDalje

Podrška

USJP Roda

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja

Institucije

MUP RH
ministarstvo unutarnjih poslova

MIN. BRANITELJA
ministarstvo branitelja RH

ŽUPANIJA VŽ
Varaždinska županija

Poveznice

USPD
udruga specijalne policije iz dom. rata

UVSJP-ALFA
udruga veterana sjp ALFA

AJKULA
udruga sjp AJKULA

Kontakt

 • Mobitel:
  091/3 284-055
 • Email:
  loborec.ivo@gmail.com
 • Adresa:
  Varaždinska 56a, Poljana Biškupečka
  42000, Varaždin
  Hrvatska