Suradnja sa drugim policijama

U godinama nakon ratnih zbivanja u obrambenom Domovinskom ratu, kada je jedinica sudjelovala u svim najtežim vojno - redarstvenim operacijama, došlo je vrijeme za nove mirnodopske zadaće. Tijekom 1997. i 1998. godine jedinica je stalno obavljala zadaću nadzora i osiguranja državne granice na jugu Hrvatske. Temeljna zadaća bila je vraćanje sigurnosti građana na pograničnom području s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Tijekom daljnjih aktivnosti, Specijalna jedinica policije PU Varaždinske “Roda” sudjelovala je u provođenju zadaća osiguranja javnih okupljanja visokog rizika, te u suradnji s kriminalističkom policijom vodila bespoštednu borbu protiv organiziranog kriminala.

Potkraj 1997. godine jedinica je bila angažirana na području Papuka sa zadaćom sprječavanja i otkrivanja ubačenih terorističkih skupina na teritorij RH. Sve povjerene joj zadaće jedinica je s uspjehom izvršila. Usporedno s tim aktivnostima provodila se intenzivna obuka pripadnika Specijalne jedinice policije za borbu protiv terorizma, te rješavanje najsloženijih talačkih situacija.

U tom razdoblju počela je intenzivna suradnja s policijskim jedinicama iz drugih europskih zemalja na polju specijalističke obuke, alpinizma, snajperskog djelovanja i protuterorizma. Na taj način jedinica je počela s unutarnjim mirnodopskim ustrojem s ciljem pripremanja za buduće zadaće na području slobodne i demokratske Republike Hrvatske.

Za izuzetne uspjehe u obnašanju zadaća i akcija u proteklom razdoblju, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao je više od 350 pripadnika Specijalne jedinice policije PU Varaždinske “Roda”; od toga je 200 odličja i 150 medalja podijeljeno za „Bljesak“ i „Oluju“.

Prethodno

Podrška

USJP Roda

Udruga specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva hrvatskih branitelja

Institucije

MUP RH
ministarstvo unutarnjih poslova

MIN. BRANITELJA
ministarstvo branitelja RH

ŽUPANIJA VŽ
Varaždinska županija

Poveznice

USPD
udruga specijalne policije iz dom. rata

UVSJP-ALFA
udruga veterana sjp ALFA

AJKULA
udruga sjp AJKULA

Kontakt

 • Mobitel:
  091/3 284-055
 • Email:
  loborec.ivo@gmail.com
 • Adresa:
  Varaždinska 56a, Poljana Biškupečka
  42000, Varaždin
  Hrvatska