"Vatreno krštenje" u KPD Lepoglava

U to vrijeme jedinica je sudjelovala na više osiguranja javnih skupova u Republici Hrvatskoj (utakmice, skupovi podrške novoj vlasti itd.). Ipak, prvo pravo “krštenje” jedinica je imala početkom lipnja, točnije 5. i 7. lipnja 1991. godine.

Tih je dana u Kazneno-popravnom domu u Lepoglavi izbila pobuna osuđenika koji su se pobunili nezadovoljni stanjem u domu, te kao taoce u jednom dijelu doma zadržali 12 djelatnika sudske straže.

U suradnji sa specijalnom jedinicom KPD-a Lepoglava i djelatnicima ATJ MUP-a RH „Lučko“ akcija oslobađanja talaca i suzbijanja pobune uspješno je izvedena, a djelatnici Specijalne jedinice PU Varaždin stekli su jedno novo iskustvo u svom radu.

Po završetku toga zadatka djelatnici jedinice vratili su se svojim redovnim zadaćama i obuci koja se sve više bazirala na vojnoj taktici i vještini.

Jedinica se opskrbljuje svom opremom koju je u toj situaciji bilo moguće nabaviti. Popunjava se vozni park, za svakog djelatnika osigurana je sportska oprema, maskirna odora i druga oprema. Svaki djelatnik tom je prilikom zadužio dugo i kratko oružje s pripadajućim kompletom streljiva.

PrethodnoDalje