Veliki šok u Karadžićevu

U jesen 1991. policajci PU Varaždinske redovno su davali ispomoć PU Vukovar. Kada su okupatorske snage srbo-armije i četnika potpuno okružile Vukovar, donijeta je zapovijed da se Specijalna jedinica policije, ojačana jednim vodom policajaca PU Varaždinske, priključi snagama koje ce izvršit proboj prema Vukovaru. Jedinica se 3. studenog 1991. uputila u smjeru Vinkovaca, gdje je stigla istog dana. Odmah je stavljena pod zapovjedništvo Operativne skupine Vukovar – Vinkovci – Županja, na čijem je ćelu bio dopukovnik Mile Dedaković – Jastreb.

Pronalaskom smještaja, već slijedećeg dana započele su aktivnosti jedinice na upoznavanju područja, a redovno je davana protuzračna obrana. Tako su 6. studenoga 1991. u Đakovu pogođena dva jugo-zrakoplova tipa MIG- 21. Sljedećih dana prikupljali smo podatke, te obavljali izviđanje terena oko sela Karadžićeva, preko kojeg je trebalo izvršiti proboj u smjeru Vukovara.

Napad je bio temeljito i dobro isplaniran, pa je 8. studenoga 1991. sve ukazivalo na to da ce zadatak biti brzo i bezbolno obavljen. No, dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Vijest o planiranju napada stigla je do neprijatelja. Saznavši za naše namjere, neprijatelj je višestruko pojačao svoju obranu dovodeći na položaje nove snage u ljudstvu i tehnici.

Mi, nažalost, nismo znali da neprijatelj posjeduje podatke o našim namjerama, pa smo u dogovoreno vrijeme, u jutarnjim satima 9. studenog 1991. započeli sa napadom, ali smo tom prilikom pretrpjeli veliki šok. Neprijatelj je po našim položajima otvorio vatru iz svih raspoloživih oružja i oruđa (tenkova, topova, PAM-ova, MB-a, VBR-a, streljačkog naoružanja).

Zapodjenuli smo žestoku, ali neravnopravnu borbu s puno jačim neprijateljem, očekujući da će se u borbu uključiti i naše snage koje su za to trebale biti pripravne. Iz nama neznanih razloga naša jedinica nije dobila potrebnu podršku, posebno našega topništva i oklopne brigade, koji su bili smješteni nedaleko od naših položaja. U takvoj neravnopravnoj borbi ipak smo uspjeli zauzeti gotovo pola sela Karadžićeva.

U poslijepodnevnim satima u pomoć nam je stiglo pješaštvo ZNG-a, ali se zbog pretrpljenih velikih gubitaka u ljudstvu i ratnoj tehnici jedinica morala povuci na polaznu liniju. U toj herojskoj borbi za slobodu i neovisnost Lijepe naše svoje mlade živote na oltar domovine položilo je četvero djelatnika Specijalne jedinice policije PU Varaždin: Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac i Mladen Kasun, dok se Vlado Štampar još uvijek vodi na popisu nestalih, 28-ero djelatnika je teže ili lakše ranjeno, a Slavko Štrlek završio je u zarobljeništvu, odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u koncentracionom logoru u Sremskoj Mitrovici. Povratkom u bazu, jedinici je, zbog tragičnih događaja u Karadžićevu, kao i zbog svega što je do tada prošla na svom ratnom putu, bilo neophodno osvježenje i privikavanje na novonastalu situaciju.

PrethodnoDalje