Četiristo dana na Velebitu

U ratom zahvaćenim dijelovima Hrvatske i dalje je vladalo “primirje”. Bilo je to, u stvari, vrijeme – ni rata, ni mira. U takvim su okolnostima cesto stradavali civili, ali i policajci i vojnici na prvim crtama. Neprijatelj je raznim provokacijama i borbenim aktivnostima narušavao to “primirje”. Međunarodne snage, koje su pod oznakom Ujedinjenih naroda s ciljem razdvajanja i sprječavanja sukoba bile raspoređene na prvim crtama bojišnice, najčešće su bile samo nijemi promatrači kršenja dogovora o prekidu neprijateljstava.

U takvim okolnostima, Specijalna jedinica PU Varaždinske “Roda” dobila je u proljeće 1993. godine iznimno tešku i odgovornu zadaću. Toga proljeća, 1. travnja “Roda” je “sletjela” na Velebit! I tu ostala, gotovo neprekidno, više od 400 dana, sve do 3. kolovoza 1995. godine. Tijekom tog vremena, jedinica je boravila na različitim dijelovima Velebita, od sjevera do juga te najdulje i najveće hrvatske planine. Na svojevrsnom “krovu Hrvatske” jedinica je obavljala razne zadaće u vrlo teškim i složenim uvjetima za život, jer se u zimi temperatura ponekad spuštala i na minus 30 stupnjeva Celzija, a okrutna velebitska bura “šibala” do kostiju.

U takvim uvjetima jedinica je uglavnom izvršavala zadaće vezane uz osmatranje, izviđanje terena, prikupljanje informacija o neprijatelju, te sprječavala moguće upade neprijateljskih postrojbi na slobodno područje. Sve zadaće u takvim složenim uvjetima Specijalna jedinica policije PU Varaždinske „RODA“ obavila je krajnje profesionalno i odgovorno.

U sklopu obnašanja zadaća na Velebitu, jedinica je bila izravno uključena u provođenje akcije “Medački džep“. Nažalost, već u fazi pripreme akcije poginuo je djelatnik Bernard Benček, a prilikom izvođenja akcije smrtno je stradao djelatnik pričuvnog sastava jedinice Darko Turkalj. Za tijek i ishod akcije SJP PU Varaždinske “Roda” pismeno je pohvalio Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, koji je tako odao priznanje jedinici za njen veliki doprinos u ovoj akciji.

PrethodnoDalje