"Bljesak" je nagovijestio "Oluju"

I ratnu Novu 1995. godinu Specijalna jedinica policije PU Varaždinske “Roda” dočekala je na vrhu Velebita. Stanje “ni rata ni mira” predugo je trajalo! Pune četiri godine samostalna, neovisna i od najvećeg broja zemalja međunarodno priznata Republika Hrvatska, nije bila teritorijalno jedinstvena, a njezina legalno izabrana vlast još uvijek nije mogla obnašati svoju dužnost na jednoj trećini hrvatskog teritorija. Takvo je stanje bilo neodrživo, pa su se, uz mnoge političke aktivnosti, tijekom 1995. godine počele obavljati i završne vojne pripreme za konačno oslobođenje Hrvatske.

Strpljivo i brižno planirana, vrhunski organizirana i odlično provedena policijsko - vojna operacija „Bljesak“ zasigurno je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti nove hrvatske države. Hrvatska je dokazala da ima redarstvene i vojne snage koje su spremne i sposobne obračunati se sa agresorom i teroristima, a varaždinski udio u toj je snazi ponovo bio izuzetno zapažen. U glavnoj ulozi opet su bili policajci-specijalci, pripadnici već legendarnih „RODA“.

SJP PU Varaždinske “Roda” ponovo je dobila ulogu nositelja prvog udara na glavnom pravcu djelovanja koji je trebao osigurati da „Bljesak“ nad zapadnom Slavonijom, okupiranom četiri godine, doista bljesne punom snagom i donese planirano oslobođenje. Jedinica je imala zadaću da se iz smjera Novske, kroz šume i obrasla područja probije sve do prometnice Okučani - Pakrac radi presijecanja komunikacije koja je bila „žila kucavica“ velikosrpske okupacije zapadne Slavonije.

Pred jedinicom je bio put dug više od 20-ak kilometara i spoznaja da ih do konačnog cilja čeka žestoka borba s terorističkim grupama i „Srpskom vojskom Krajine“, skrivenim minskim poljima i nizom drugih iznenađenja koje su teroristi pripremili radi obrane samozvane „Krajine“. U kasnim poslijepodnevnim satima 1. svibnja 1995. godine, prije nego što je bilo predviđeno, bez ljudskih gubitaka jedinica je izvršila zadatak i zauzela cestu Pakrac - Okučani. No, to nije bio kraj akcije nego je jedinica dobila novu zadaću – osvajanje neprijateljske utvrde u planinarskom domu Omanovac. I taj dio posla jedinica je izuzetno dobro obavila.

Tijekom operacije samo su dva djelatnika bila ranjena što dovoljno govori o spremnosti, uvježbanosti, te o izuzetnoj fizičkoj kondiciji i ogromnom ratnom iskustvu stečenom u prethodnim akcijama. Ishod operacije „Bljesak“ dao je dodatni moral svim djelatnicima jedinice.

Nije se pretjerano slavila velika pobjeda, nego je jedinica nastavila s još žešćim treninzima na jačanju psiho-fizičke sposobnosti, jer smo svi uvidjeli da je to, uz ogromnu želju da konačno oslobodimo svaki pedalj “Lijepe naše” – najjače oružje koje smo imali.

PrethodnoDalje